Julfikat smakar nog som allra godast utomhus! Värm glöggen hemma, häll upp på termos och ta med på vandring längs någon utav Uppsalas Linnéstigar. Det är också mysigt att göra upp en eld när kylan kryper på. Besök någon utav de iordningsställda grillplatserna som finns längs Linnestigarna. Vanligt pinnbröd blir extra gott med lite socker och saffran i degen! Eller testa att steka krabbelurer med saffran i. Fantastiskt gott och juligt!
Grillplatser längs Linnéstigarna:
Hågavandringen: Grillplats Stabbyskogen
Ultunavandringen: Grillplats Sten Sturemonumentet
Recept pinnbröd med saffran:
- 5 dl mjöl
- 2 dl vatten
- 1 nypa salt
- 1 påse saffran
- 2 tsk bakpulver
Blanda samtliga ingredienser till en slät och fin deg. Degen kan med fördel förvaras i en glasburk med lock i flera timmar. rulla degen tunt på en pinne och grilla minst 5 minuter. Smällt smör över elden i en liten kastrull, pensla på smör och strö på socker.
Recept krabbelurer med saffran:
- 1 dl strösocker
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 – 2 dl mjölk
- 1 paket saffran
- 2 ägg
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke (socker, mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker) och blanda väl. Lös upp saffran i mjölken och rör runt ordentligt så att safranssmaken blandar sig väl. Häll i mjölk, saffran och ägg i smeten och rör samman till en klumpfri smet. Ta med ut i skogen i en tät flaska eller kanna.
Stek på stormkök (2-4 minuter på var sida) eller i en stekpanna över öppen eld i rikligt med smör. Servera krabbelurerna som de är eller med lite socker på.